15 Eylül 2007 Cumartesi

15 Yeni Türk Filmi Geliyor

Yabancı filmleri izlemekten bıktığımız şu günlerde bizi heyecanlandıracak tonla haber geldi. Başlıktan da anlayacağınız gibi Türk sinemasever yıl sonuna dek 15 yeni Türk filmiyle buluşacak. Filmlere şöyle üstünkörü bir göz attıktan sonra birkaç yapım dışında beni oldukça heyecanlandıran filmlerin olduğunu fark ettim. Peki bu filmlerin arasında neler mi var? Kısaca geçelim o halde...

CUMHURBAŞKANI ÖTEKİ TÜRKİYE: Yönetmenliğini Zeki Alasya'nın yaptığı, yapımcılığını ise Cemil Çetin'in üstlendiği filmin oyuncu kadrosunu ise Zeki Alasya, Derya Baykal, Şahap Sayılgan, Yeliz Yeşilmen, Ayla Algan, Sezai Altekin, Bahadır Tokmak ve Ali Uyandıran süslüyor. Bu isimler dışında filmin konuk oyuncuları da var tabii. 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deniz Arman, Aykut Oray, Cenk ile Erdem ikilisi ve Aziz Üstel filmin konuk oyuncuları arasında yer alıyor.
Film siyasetin yoğun temposundan dolayı bunalan ve bu nedenle bir süreliğine firar edip, halkın arasına karışan cumhurbaşkanının öyküsünü anlatacak. First Lady'nin de bulunduğu bu VIP firar ekibine Ankara çıkışında bir de hayat kadını katılır. Ankara sınırında başlayan bu tuhaf olaylar cumhurbaşkanı ve eşinin zorunlu konaklayacakları bir balıkçı kasabasında devam eder. Cumhurbaşkanı bir anda kendini "öteki Türkiye'de" buluverir. Film 21 Eylül 2007'de izleyici ile buluşacak.

YAŞAMIN KIYISINDA: İzleyici ile buluşacak olan bir diğer film ise bu yıl Cannes'da en iyi senaryo ödülünü kucaklayan, Fatih Akın'ın son filmi Yaşamın Kıyısında. 26 Ekimde Türk sinemaseverle buluşacak olan filmin oyuncu kadrosunda Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Tuncel Kurtiz, Nursel Köse, Yelda Reynauld, Erkan Can, Güven Kıraç, Nejat İşler ve Şevval Sam gibi isimler bulunuyor. Çekimlerinin Hamburg, Bremen, İstanbul, Trabzon ve Karadeniz kıyılarında yapıldığı film, Almanya ve Türkiye’de farklı kültürlerden gelen kişilerin ilişkilerini anlatıyor.

AVRUPALI: 12 Ekimde izleyici ile buluşacak filmlerden biri Avrupalı. Senaryosunu İrfan Tözüm ve Ulaş Ak'ın yazıp yönettiği filmin baş rollerini Cem Davran, Yasemin Kozanoğlu, Sema Öztürk, Aydemir Akbaş, Murat Soydan, İlknur Soydaş, Aykut Oğut, Eva Maya, Esra Banguoğlu, Hakan Gerçek, Ceyhun Yılmaz, Cengiz Tünay, Somer Karvan, Serkan Genç, Osman Tamburacı ve Kuzey Vargın paylaşıyor. Film, Avrupa Birliği sürecinde tartışılanları, yaşananları ve bu birleşme sonrasında yaşanacak çelişkileri anlatan bir komedi.

JANJAN: 12 Ekimde vizyona girecek olan bir diğer film olan Janjan'ı Aydın Sayman yönetmiş. Oyuncu kadrosunda Berk Hakman, Selen Seyven, Çetin Öner, Levent Yılmaz ve Aykut Oray gibi isimlerin bulunduğu film, yoksul ve mütevazi bir Anadolu kasabasında yaşayan genç ve zararsız bir deli olan Janjan'ın hikayesini anlatır. Evinde barındığı Murtaza Efendi, ömrünün son demlerinde başlık parası olarak arazisini vererek köyden genç ve çok güzel bir kızı eş olarak alır. Ancak Murtaza Efendi kızı sokağa çıkarmamaktadır ve onu rahatlıkla görebilen tek kişi Janjan’dır. Janjan’la Güzel’in kader birliğinden doğan arkadaşlığı bir süre sonra aşka dönüşür ve kız hamile kalır.

RIZA: Tayfun Pirselimoğlu imzasını taşıyan Rıza İstanbul-Adana arasında taşımacılık yapan bir kamyon şoförünün hikayesini anlatıyor.
Rıza Akın, Nurcan Eren, Melissa Ahmedi ve Emin Baş’ı oynadığı film, 26 Ekimde vizyona girecek.

BANA ŞANS DİLE: Merakla beklenen filmlerden biri de Babam ve Oğlum'la dikkatleri üzerine çeken Çağan Irmak imzalı Bana Şans Dile. 5 Ekimde vizyona girecek olan filmi Çağan Irmak yazıp yönetmiş. Film, günümüz Türkiyesi'nde geçen son dönem Türk gençliğinin bir portresini ortaya koyuyor. Baş rollerinde Deniz Uğur, Melisa Sözen, Rıza Kocaoğlu, Nilgün Belgün, Volkan Severcan, İsmail Hacıoğlu, Aysun Metiner, Levent Sülün, Nuran Yılma ve Başak Daşman'ın yer aldığı filmin konusu ise şöyle; "İçe kapanık, iletişimsiz, sakar lise öğrencisi Bahadır bir sabah uyandığında dünyayı değiştirmeye karar verir. O sabah okula giderken beline taktığı tabancayla sınıf arkadaşlarını rehin alarak korkulu anlar yaşatacak olan Bahadır, onlardan hayatları boyunca kendilerini en çok yaralayan anılarını anlatmalarını ister."

SIFIR DEDİĞİMDE: Gökhan Yorgancıgil’in gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme aldığı ve yönettiği “Sıfır Dediğimde” filminin baş rollerinde Oktay Kaynarca, Hazım Körmükçü, Semih Sergen yer alıyor.
2 Kasımda vizyona girecek filmin konusu özetle şöyle: "Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünde okuyan Aslı, bir gün çok sevdiği sanat tarihi hocasından antika değerinde orijinal bir kitap ödünç alır. Ne var ki Aslı, kitabın da içinde olduğu çantasını o gün kaybeder. Aynı zamanda çantasını nerede ve nasıl kaybetmiş olabileceği hakkında en ufak bir şey hatırlamamaktadır. En yakın arkadaşı Nevin, kitabı nasıl kaybettiğini hatırlamaya çalışırken gittikçe bunalıma sürüklenen Aslı’yı bir psikiyatriste götürür. Psikiyatrist Dr. Melih, Aslı’yı görür görmez teşhisini yapar: Dissosiyatif Amnezi. Ve bu tanıya en iyi cevap veren tedaviyi uygulamak ister. Hipnoz."

FİKRET BEY: 2 Kasımda seyirci ile buluşacak olan Fikret Bey'in yönetmen koltuğunda Selma Köksal var. Erol Keskin, Fuat Onan, Gökçe Algan, Metin Arslan, Deniz Sevinç’in oynadığı filmde, yaşamı sona ermekte olan Fikret Bey’in hayatına ilişkin detaylar anlatılıyor.

ANKA KUŞU: Ülkemizin ilk bilimkurgu filmi olan Kavanozdaki Adam'ın yönetmeni Mesut Uçakan imzalı Anka Kuşu ise Robert Zemeckis'in Mesaj ve Wachowski Kardeşler'in Matrix üçlemesinden izler taşıyor. Filmde, Yalçın Dümer, Kenan Bal, Kaan Girgin, Cansu Şahin, Rahmi Dilligil, Ceren Öztürk, Mahmut Hekimoğlu ve Gafur Uzuner rol alıyor.

YUMURTA: Semih Kaplanoğlu’nun “Yusuf Üçlemesi”nin son filmi “Yumurta”, 9 Kasımda vizyona girecek.
Baş rollerini Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy’un paylaştığı, üçlemenin son filmi olan “Yumurta”, şair Yusuf’un hikayesini anlatıyor. Filmin konusu şöyle:
“Şair Yusuf annesinin ölüm haberini alır ve yıllardır uğramadığı kasabadaki çocukluk evine döner. Bakımsızlıktan harap düşmüş bir evde onu genç bir kız, Ayla beklemektedir. Yusuf beş yıldır annesi ile yaşayan bu uzak akrabadan habersizdir. Ayla’nın Yusuf’tan bir isteği vardır. Zehra’nın ölmeden önce adadığı adağı oğlu Yusuf yerine getirmelidir. Yusuf, taşra hayatının durağan ritmi, eski sevgili, dostlar ve hayaletlerle dolu mekanlar ve içini kaplayan suçluluk duygusu yüzünden bu isteğe karşı koyamaz. Ve Ayla ile Yusuf, üç-dört saat uzaklıktaki bir yatır türbesinde yapılacak kurban kesimi için yola çıkarlar. Kurbanlığın seçileceği sürünün bulunamaması yüzünden geceyi bir krater gölünün kenarındaki otelde geçirirler ve katılmak zorunda kaldıkları düğünün atmosferi Yusuf ile Ayla’yı birbirlerine yaklaştırır. Yağan ilk kar suçluluğu örterken, koçun kurban edilişi Yusuf’un kaderini değiştirecek midir?”

MUSALLAT: 16 Kasımda vizyona girecek filmin yönetmeni Alper Mestçi. Film, cinler üzerine kurulu.

SAKLI YÜZLER: Yönetmenlik koltuğunda Handan İpekçi'nin oturduğu film, 23 Kasımda vizyona girecek.

ZEYNEP'İN SEKİZ GÜNÜ: Cemal Şan'ın yazıp yönettiği film ise 30 Kasımda seyirci ile buluşacak.

KABADAYI: İnşaat ve Her Şey Çok Güzel Olacak filmlerinin yönetmeni Ömer Vargı’nın yönettiği Kabadayı Aralıkta vizyona girecek.
Senaryosunu Gönül Yarası, Eşkıya, Gölge Oyunu, Muhsin Bey, Fahriye Abla gibi Türk sinemasının unutulmaz eserlerini hayata geçiren Yavuz Turgul’un yazdığı filmin baş rollerinde Şener Şen, Rasim Öztekin, İsmail Hacıoğlu, Aslı Tandoğan ve Kenan İmirzalıoğlu oynuyor. Merakla beklenen filmin konusu ise şöyle; "Meşhur kabadayılardan Ali Osman, eski günlerine veda etmiştir. Beklenmedik bir anda yıllardır görmediği eski aşkının izini bulur ve bir oğlu olduğu haberiyle sarsılır. Oğlu Murat, sevgilisi Karaca ile bir barda çalışmaktadırlar. Karaca’ya yıllardır aşık olan mafya üyesi Devran ise kızı geri alabilmek için her şeyi göze almıştır. Ali Osman’ın bundan böyle tek amacı, oğlu Murat ve sevgilisi Karaca’yı canı pahasına korumaktır ve bu yolda karşısına çıkan her şeyi yok etmeye hazırdır."

SEMUM: Hasan Karacadağ’ın yönettiği ve Ayça İnci, Burak Hakkı, Nazlı Ceren Argon ile Cem Kurtoğlu’nun oynadığı “Semum”, 28 Aralık’ta vizyona girecek. Canan ve Volkan Karaca çiftinin yeni aldıkları büyük bir eve taşınmalarıyla başlayan filmde, müthiş bir görselliğin yer aldığı farklı bir korku türü beyaz perdeye aktarılacak.
Filmin konusu ise şöyle; "Her şey çok iyi giderken bir gün Canan’a garip şeyler olmaya başlar. Canan yavaş yavaş başka bir varlığa, kendisine hükmetmeye başlayan bir yaratığa dönüşmeye başlar. Semum, kendisine hedef olarak neden Canan’ı seçmiştir ve ona ne yapacaktır?"

Her ne kadar insan bu kadar çok Türk filminin vizyona gireceğini duyunca sevinse de büyük olasılıkla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yapımlardan çoğu beyazperdede hüsrana uğrayacak. Aradan cımbızlamak gerekirse yönetmeniyle, senaryosuyla, oyuncularıyla heyecan katsayımı şimdiden artırmayı başarmış yapımlar da var. Bunların ilk sırasında Yavuz Turgul ve Şener Şen'i yeniden biraraya getiren Kabadayı var. Hemen ardında ise Fatih Akın'ın Yaşamın Kıyısında isimli filmini sayabilirim. Ayrıca Cumhurbaşkanı Öteki Dünya, Bana Şans Dile ve Yumurta da plaselerim.

4 yorum:

gokciii dedi ki...

İçlerinden en merakla beklediğim "Yaşamın Kıyısında" Fatih Akın'ın çok iyi bir iş çıkardığına eminim çok severim kendisini zaten:)
Bunun dışında Janjan'ın konusu hoş ve berk hakman oynuyorsa onu da kaçırmam.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

oh oh ne güzel ,ne çok,ancak bakalım bizim köye hangileri gelecek...
gelmeyenleri dvd si çıkana dek beklemece....

Anıl dedi ki...

Sizin köye Türk filmi getirip risk alacaklarını sanmıyorum. Kendi eserine sahip çıkmayan güzel ülkem benim...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

haklısın...:(