23 Aralık 2007 Pazar

Vassiliki

İç savaşlar ve dünya savaşları yönetmenlerin ve senaristlerin vazgeçilmezidir. Bilinen tarihi olayları güzel bir senaryo ve sağlam bir aşk hikâyesi ile desteklediniz mi, üstüne bir de bu yapıma yüksek bir bütçe hazırladınız mı gişede başarı kaçınılmazdır. İş bittiğinde eser herhangi bir nitelik taşımasa da oyuncular isim yapmış kişilerse ve iyi bir PR çalışması yapılırsa başarılıdır o film (Bkz; 300).
Yunanistan sinemasının son dönemde parlayan ismi Vangelis Serdaris'in 1997 yapımı filmi Vassiliki de yine bir iç savaş dönemini ele alıyor. Üstelik ne yönetmeni, ne oyuncuları, ne de bütçesiyle bir yere gelebilecek bir filmdi bu. Vassiliki 1949 yılında yaşanan Yunan İç Savaşı dönemine götürüyor izleyiciyi. Filme adını veren Vassiliki asilerden birinin karısıdır ve asilere mühimmat taşırken jandarma teşkilatı tarafından ele geçirilir. Kendisini yakalayan jandarmalar arasında bir çavuş Vassiliki ile ilgilenmeye başlar. Çavuş bilgi almak için Vassiliki'ye şiddetli bir sorgu uygular ancak daha sonra dik başlılığı Vassiliki'ye karşı cinsel bir tutkuya dönüşür. Çavuş her şeyi göze alır ve Vassiliki'yi askeri mahkemeye sevketmek yerine serbest bırakır. Bunun neticesinde de kara listeye alınır. Tüm bunlar onu yıldıramaz, aksine üniformasındaki şeritleri koparıp kalbinin sesini dinlemeye karar verir. Vassiliki ile yaşamayı düşündüğü ilişki kimse tarafından kabul görmez. Artık ikisi için umutları ve hayalleriyle birlikte özgür bir yaşama duydukları inanç için savaşma vakti gelmiştir. Ancak hiçir şey umdukları gibi gitmeyecektir.
Temposuz filmlere tahammül edebilenler için izlenecek bir film Vassiliki. Ancak aksini düşünüyorsanız 2 saatlik film size 2 gün sürüyormuş gibi de gelebilir. Son karar sizin tabii.

Hiç yorum yok: