10 Mart 2008 Pazartesi

Tesis

Gerilim filmlerinde çokça işlenen bir olgudur "snuff". Peki nedir "snuff"? Öyle sadece İngilizce ismini vermekle olmaz tabii. Ben açıklayayım, sonrasında nasıl olsa "Hah, tamam, biliyorum ben bunu" diyeceksiniz. Efendim bu terim sadist insanların - genellikle katiller oluyor bunlar - kurbanlarına işkence ederken ve onları öldürürken yaptıklarını kayda almaları işlemine verilen addır. Bir dönem Amerikan sinemasına da bol malzeme vermiştir "snuff". Ancak Amerikan sineması bu konuya el atmadan bayağı bir önce Şilili genç bir yönetmen "snuff" kavramını son derece başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktardı. Sonrası da malum... Taklitlerden sakınmak gerek bazen. Ancak bunun için ilk yapılandan da bihaber olmamak lâzım.
1996 yılında çekilen ve o dönem büyük sükse yapan bir filmden bahsedeceğim. Filmin adı Tesis. Tesisden kasıt herhangi bir dinlenme tesisi ya da bir işletme değil. Buradaki Tesis kelimesi İspanyolca ve kendi dilimize çevirdiğimizde Tez anlamına gelmekte. Film bir üniversite öğrencisi olan Angela karakterinin etrafında dönen ilginç olaylar silsilesine çeker seyirciyi. Angela şiddet ve unsurları ile ilgili bir tez yazmaktadır. Okuldaki profesörlerden birinin de yardımıyla eline bir kaset geçer. Bu kasedin tezini tamamlamasına yardımcı olacağını ummaktadır. Ancak kasedi oynatıcıya yerleştirdiği andan itibaren geleceğinin beklemediği bir şekilde değişeceğini anlar. Kasette bir genç kıza yapılan işkence görüntülerine rastlar. Daha da ilginci işkenceye maruz kalan kız Angela ile aynı okulda okumaktadır ve 2 yıl kadar önce esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Her ne kadar gördüklerini bir an önce unutmak istese de okulda rastladığı bir ipucu onu peşinden götürür.
Alejandro Amenâbar... Çoğumuz bu ismi başarılı filmi The Others'den tanırız. O filmde yarattığı atmosfer ile "Gerilim filmi böyle yapılır işte" dedirtmeyi başarmış bir isimdir Amenâbar. Fakat kendisi perşembenin gelişini 5 yıl önceden, Tez'i çektiği vakit belli etmiştir. Henüz 23 yaşında çektiği bu film ile toplam 13 ödül kucaklayarak aslında gelecekte bulunacağı noktayı da az çok belli etmiştir. Kendisi ayrıca yaptığı filmlerin müziklerini de bestelemekte. Bir başka deyişle on parmağında on marifete sahip bir yönetmen.
Filmde rol oyuncular arasında en çok göze çarpan isim hiç kuşkusuz Eduardo Noriega. Noriega'yı Vantage Point ve Novo gibi hatırı sayılır filmlerden tanıyoruz. Ben her ne kadar bu filmdeki performansını beğenmesem de oynadıkça kendini geliştiren bir oyuncu Noriega.
Tesis son dönem Amerikan gerilim sinemasına ilham kaynağı olmuş son derece başarılı bir yapım. İzlenirken çekildiği dönemin dikkate alınması gereken filmlerden de biri aynı zamanda. Sırf izleyiciyi germek için illa ki kan göstermenin gerekli olmadığına şahitlik etmek için bile izlenmesi gerekir.

Hiç yorum yok: