9 Haziran 2009 Salı

Gönül Tekin

Bugün Trofolo'da gördüm ve hiç zaman kaybetmeden izlemeye başladım. Zamanında Türkiye'den ABD'ye sürülmüş bir profesör Gönül Tekin. Uzunca bir süredir de Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmakta. 5 Nisan 2009 tarihinde Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın yönetimindeki Teke Tek'e katılmış hocamız. Yaklaşık 4 saat boyunca Sümerler, Tammuz, Marduk, mitoloji, Divan Edebiyatı, cennet, Nuh tufanı, Atlantis ve kediler üzerine konuşmuş Gönül Tekin. İzlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Aşağıdaki linklerden programın tamamını izleyebilirsiniz.

Bölüm 1
Bölüm 2
Bölüm 3
Bölüm 4

3 yorum:

A.Osman Yıldırım dedi ki...

Bu programı bende izledim.

Tamam, bir edebiyatçı olarak hele de bazı izleyicileri mest etmiş olabilir ama bence hiç te bir bilim insanı vasfı taşımıyordu.

İddialarına karşılık, karşıt iddialar, yahut onların sahipleri ortada yoktu. Murat bardakçı o gece bir sunum belgeseli şovu türünden bir şey hazırladı ve tiyatro başladı.
Gönül Tekin anlattı onlar da dinlediler.
Bir olayı bilimsel sorgulama metoduyla dillendirebilmek bunu kamuoyuna açmak bir edebiyatçının işi zaten değildir.
Şiir ve edebiyatta en yüksek bir seviyeye ulaşmış kuşkusuz anadolu insanına çok şey anlatıyor ama bilim insanı değil! Kendinden çok çok emin!
Bilimsel tartışmanın semtine dahi uğrayabildi mi bu programda?

Murat bardakçı ise, mesnetsiz onca iddiaya karşın çok çok tehlikeli deyip şarlannlığını iyice ayyuka çıkarıyordu.

Gönül Tekin Teoloji, Tanrı İslam ve öteki dinler konusunda söylediği şeyler yalnızca zanni bir takım yaklaşımlardan ibaretti.

Bana sorarsanız,söylediği şeyler, İnanç olayının yüz seksen derece ötesindeki benzer bir yaklaşımsan ibaret.
Bunlar aslında "karşıt inançlar" ve söyledikleri konusunda inanç sahipleri kadar kendinden emin bir inanç sahibi!

MOBIUS dedi ki...

Öncelikle blog sahibine televizyon izlemeyen beni kaçırdığım programdan haberdar ettiği için teşekkür ederim...

Altaylı'ya tahammül ederek izlediğim bu güzel programda, bence,Altaylı kazma olduğunu bir kez daha nezdimde ispatladı. "Ee Zeus" dediğinde karşısına geçip al sana Zeus! diyip hareket çekmek istedim. Neyse bu benim terbiyesizliğim yoksa onun programına davet ettiği konuğa yönelttiği salakça sorular veya karşısında çocuk varmış gibi davrandığı mantıkdışı dahiyene fikirleri değil. Hadi bu şahıs bilgisizliğinde tavan yapmış olabilir,doğaldır fatihtir altaylıdır.
Bardakçı'nın konumu daha vahimdi. Mustafa Armağan, "Bardakçı Efsanesi Bitiyor" diye başlık atmıştı fi tarihinde,merak edilmesin,o gece Bardakçı bitti! Gevrek gevrek gülmeleri falan geçtim,isminin hakkını verecek sorular yöneltseydi bari biraz ya da sohbetin devamını sağlayabilecek sorular.
Bardakçı, Gönül Tekin'in "bilimler arası bilgi paylaşımı" konusundaki görüşlerini bilgisizliği ile onayladı.Osmanlı tarihini bilmek yetmiyor cicim! İlkokul çocuğunu oturtsalardı Gönül Hanım'ın karşısına en azından hakkını verecek sorular duyardık.

"ee Zeus,ee Fenike'den oraya nasıl gitti" diye sanki ilk defa duydukları bilgilermiş gibi ikisinin de anlatılanlar karşısında hayret etmeleri!

-Hocam bunlar bunlar şuu kitabelerde var! İspatlı! Neler düşünüyorsunuz?.. demek için illa arkeoloji,mitoloji,sanat tarihi,dinler tarihi bilmeye veyahut hieroglif daha yakın zaman için epigraf olmaya gerek yok!

Gönül Tekin edebiyatçı kimliği ile orda oturduğundan,derin ve kaynaklarından şüphe duyulmayan kimi bilgilerini dahi söylemedi (bkz: elif lal...) Fakat totaliter rejimin bu topraklarda şu an yaşayan her bireyin beyin lobunun en en derinlerine soktuğu dogmalar karşısında,emin olunuz Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ (Türk yani bizden biri olduğu için söylüyorum yoksa birçokları var) elinde Sümer tabletleri ile çıksa, buna da "Hayır!" derler.

Bilimsellikten bahsedilecekse eğer Altaylı'nın belki de programda sarfettiği tek mantıklı cümle dinin şu an uyguladığı baskı/korkudan ötürü "şu an konuşamıyoruz kimi konuları..."oldu. Yoksa kimse Türkiye'de Zeitgeist çekmiyor. Sadece kazılardan çıkan,okunan tabletler üzerinden bilimsel makaleler yayınlanıyor. Tabiiki dünya güneşe 1 metre daha yakın olsa günlük ortalama sıcaklığımız 126 derece,1 metre daha uzak olsaydı -87 derece olurdu'nun da kanıtlarıyla bilimsel makaleler kaleme alınabilir.
Ben
Arkeoloji ve tarih üzerine bilgisi olan birinin şu an bastğımız topraklarda yaşanan her olayın, yineliyorum her olayın,geçmişte kendini tekrarladığını bilmek için Nostradamus olmasına gerek yok.

Bilim objektiftir,tez sunarsınız,antitez gelirse bir sonuç çıkar.Yoksa Tarık Dursun vakası değil azizim!


Herşeye rağmen, bu konuşulanları ilk kez Gönül Tekin'in güzel anlatımı ile dinleyen insanlar olduğunu ve kendisinden birşeyler öğrendiklerini, daha doğrusu kafalarındaki ile öğrendikleri karşısında soru sormaya itildiklerini umuyorum.

Çok konuştum biliyorum, bu arada Baobap yola çıktı haberin ola Kültür Sepeti :)

Adsız dedi ki...

azizim mazizim öncelikle Tarık Dursun değil TURAN DURSUN olucak..Görüşlerine gelince sen programı önce at gözl-klerini çıkarıp öyle izlemelisin o adını yanlış yazdığın kişiyi fikirlerini dahi bilmiosun illa bi kaynak kanıt filan istiosan sen merak etme turan dursun onu haayli hayli yapıoo..gönül tekine gelince sen harward üniversitesinde prof olan birini bilgisizlikle suçlamana güldüm....türkiyede herkez kendi zeitgeistini yaratmak zorundadır tabi eğer dinin dogmalarından kendini arındırabilirsen..eğer bu programı izlieksen önce önyargılarını bi kenara bırak sora izle..programa gelince benim şahsi görüşümü destekleyen bi program tüm dnlerin birer mitten ibaret olduğunu açık açık sölemesede ima edio (e tabi korkuo kadın)..at gözlüklerini çıkar izle ve izlerkende dikkat et imanın sarsılmasın