16 Şubat 2009 Pazartesi

Pazartesi Notları #62

  • Sayı oldu 62. Yalandan korkmam 62'den korktuğum kadar. Pazartesi Notları'ndan bir tavşan mı yapsak?
  • Meğerse benim ex-uzun saçlarımın kafayı soğuktan korumak gibi gizli bir görevi varmış. Nasıl kıydım ben onlara?
  • "Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
    yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
    hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
    ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
    yaşamak yanı ağır bastığından."
  • Buena Vista Social Club'un 95 yaşında hayata gözlerini yuman üyesi Compay Segundo'ya ait bu sözler. Ve hayat, kelimeler ve cümlelerdeki kadar uzun olmadığını grubun kalan birkaç üyesinden biri olan Orlando Lopez'in geçtiğimiz hafta içindeki kaybı ile bir kez daha kanıtladı. Grubun önde gelenlerinden biriydi Cachaito. Buena Vista Social Club'un kontrbasta atan kalbiydi. Artık Küba müziğinde bazı şeyler eskisi gibi olmayacak. Küba'daki pek çok şey gibi...
  • Buena Vista Social Club demişken... Grup 28 Nisan'da İstanbul'da ve 29 Nisan'da da Ankara'da olmak üzere Türkiye'de iki konser verecek. Ne yapıp edip gitmek, paraları şimdiden biriktirmek lazım. Belli mi olur, belki bir daha bu şansı yakalayamayabiliriz.
  • Kenan Doğulu'nun yanılmıyorsam 2001 yılında çıkmış bir albümü... Hatta yine yanılmıyorsam albümün ismi de Ex-Aşkım'dı. O kıytırık albümde öyle bir şarkı vardı ki daha ilk dinleyişimde o şarkının uzunca bir müddet, belki de nihayetime kadar peşimi bırakmayacağını anlamıştım. Şarkının adı Tutamıyorum Zamanı idi. Tekrar tekrar, bitmek bilmez dinlemelerimin ardından hem Kenan Doğulu gibi bir adamın böyle bir şarkıyı nasıl yaptığına şaşırıyordum hem de şarkının yavaş yavaş hayatıma enjekte edilişine tanık oluyordum. Aradan 8 sene geçti ve ben, hâlâ, ısrarla, inatla, umutla, her gün en az bir defa dinlemezsem rahat edemiyorum. Kanımca Türk pop müzik tarihinin en efsanevi parçasıdır Tutamıyorum Zamanı. Sözleri çok şey anlatır, müziği ile harmanlanınca insanı çaresiz bırakır. Müslüm Gürses, ki kendisi nazarımda ülkenin en iyi yorumcularından biridir, geçtiğimiz hafta çıkardığı son albümü Sandık'ta Tutamıyorum Zamanı'nı harikulade biçimde yorumlamış. Ben ki bu şarkıyı başka birinin ağzına yakıştıramıyorken Müslüm Gürses öyle bir performans ortaya koymuş ki tüm önyargılarım altüst oldu. Hatta öyle görünüyor ki bir süreliğine parçanın orijinal versiyonuna, hatta ve hatta akustik versiyonuna dahi ara vereceğim Müslüm Gürses'in bu harika performansı yüzünden. Müslüm Gürses yorumunun tek bir kötü yanı oldu, o da zamanlaması. Tam garip ruh halleri içindeyken bunu bana yapmamalıydı.
  • Tarihi Beyoğlu Çikolatası'nın fındıklısına parayı bayılıp alacaksınız. Vapura kadar nefsinize hakim olacaksınız. Vapurda kenti izlerken kıtırdatacaksınız onu... Hmpfh! Derdime derman işte çokolat kız, biz zaten çokolat hastasıyız. Evet!
  • İntikam neden soğuk yenmek zorundadır ki? Ben soğumasını beklemek istemiyorum belki. Sıcak sıcak daha güzel olıyor sanki.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

abi nazım hikmet'in sözleri değil mi onlar hatta yaşamaya dair şiirinden yoksa ben mi yanlış anladım.

Anıl dedi ki...

Kesinlikle yanlış anlamadın. Açıkçası yazarken pek dikkat etmemişim sanırım :) Tayyip Erdoğan'a döndüm sayende :)

Şaka bir yana, hatamı düzelttiğin için teşekkür ederim.